Bespaar tijdens de warmte door dakisolatie!

Datum: 29-07-2019 Naar nieuwsoverzicht

Door het warme weer van de afgelopen tijd, loopt het kwik in veel stallen op. Vaak zien wij dat stallen verouderd zijn, waardoor het dus al snel warm wordt in een stal. Dit met alle gevolgen van dien. Een paar graden warmer lijkt namelijk onschuldig, maar dat is het zeker niet.

Wat zijn de gevolgen? [1]

  •        Lagere voeropname
  •        Lagere melkproductie
  •        Lager vet- en eiwitgehalte in de melk
  •         Hoger melktankcelgetal
  •        Grotere kans op kreupelheid
  •        Snellere groei van bacteriën en ziektekiemen
  •        Lager drachtigheidspercentage

Lagere melkproductie

Bij warm weer kan melkvee tot wel 12% minder melk leveren.[2] Een koe bijvoorbeeld levert gemiddeld 25 liter melk per dag. Wanneer een koe 12% minder melk levert, leveren ze nog maar 22 liter per dag. Dit scheelt 3 liter melk per koe per dag. In Nederland is er 85 dagen per jaar sprake van warm weer. Dat betekent dus dat een melkveebedrijf met een te warme stal 255 liter melk per jaar per koe misloopt. Een stal die dus uit 100 melkkoeien bestaat loopt dus 25.500 liter melk per jaar mis.

Op het moment staat de melkprijs op circa 35 cent per liter. [3] 25.500 liter melk levert dus bijna 9000 euro per jaar op!

Isoleren van uw daken

Een simpele manier op uw stal koeler te houden, is het isoleren van uw dak door middel van sandwichpanelen. Hierdoor blijft de warmte buiten. Bij veel stallen betekent dit dat eerst ook het asbest eerst van het dak af moet. Bij elkaar kost het ongeveer 39 euro per vierkante meter. Dit is 9 euro voor het asbest en 30 euro voor de sandwichpanelen. Een dak van ongeveer 2000 vierkante meter kost ongeveer 78.000 euro

 

Deze investering heeft zichzelf terugverdiend binnen 8 jaar. Op deze manier houdt u uw vee gezond en leveren ze het hele jaar door een topprestaties. Denkt u dat dit misschien ook wat voor u is? Bel gerust even of stuur een whatsappbericht!


Bij plaatsing van sandwichpanelen en zonnepanelen kan het zijn dat het dak verstevigd moet worden, in dit geval kan de berekening afwijken.

Uitbreidingsplannen of meer informatie? bel: 033 - 202 22 68 of Klik hier